celat1b

Ik kan geen leugen zeggen

Onder geen enkele omstandigheid sluiten ze een compromis met de waarheid om uit een onaangename positie te komen of iemand te beschermen tegen geliefden. Wat is verborgen achter deze onberispelijke eerlijkheid van degenen die nooit liegen? En hoe je de kunst van “liegen in redding” kunt leren?

“Onlangs belde een klasgenoot me en belde me naar een afgestudeerden”, zegt de 34-jarige Alexander. – Ik wilde niet gaan, en ik zei het tegen haar. Ik zou kunnen bedenken dat ik het druk heb, maar ik kan niet liegen, zeg stilte of beantwoord iets onzeker. Daarom kom ik vaak in een ongemakkelijke positie “.

In sommige situaties, als het gaat om niet beledigen en geen andere persoon verwonden, heeft het de voorkeur om de waarheid te verbergen. Bovendien, in een samenleving waar iedereen zou zeggen wat hij denkt, op het moment dat hij het dacht, zou het volkomen onmogelijk zijn om te leven.

Verborgen agressie

‘Ik kan geen hypocrisie uitstaan! Ik zal mijn vriend niet vertellen dat ze afgevallen is, zo niet zo!”-Says 28-jarige jachthaven. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat een dergelijke positie een duidelijk idee van mezelf impliceert: “Ik trek me niet terug voor de waarheid, zelfs als het onaangenaam blijkt te zijn”. Maar in feite verbergt ze vaak alleen sterke negatieve ervaringen. Het vertellen van een onaangename waarheid betekent niet eerlijk zijn. Soms is het gewoon een bijzondere, vaak onbewust, een manier om “je scores te verminderen”.

“Op dit moment spreekt agressie, wrok of een gevoel van afgunst in een persoon, maar helemaal niet het verlangen naar waarheid”, legt de psychotherapeut Margarita Zhamkochyan uit. – Vaak gedragen mensen die veel in het leven hebben vernederd. “.

Maar er is nog een reden: sommigen zijn er zeker van dat ze iets of in alles beter zijn dan anderen. “Hun verlangen naar waarachtigheid geeft het verlangen om een ​​speciale, perfecte persoon te zijn”, vervolgt Margarita Zhamkochyan. – Ze beschouwen het bijna hun plicht om op anderen op hen te wijzen, zoals het lijkt, tekortkomingen. Klassiek voorbeeld: “Ik ben je beste vriend! Wie zal je de waarheid naast mij vertellen?””

“Ik ben gemakkelijker te behandelen leugens”

Anna, 25 jaar oud, ingenieur

“Ik was toen 11 jaar oud. We zijn terug met ouders van Baku en ze waarschuwden me: “Binnenkort zullen we de grens oversteken, de douane -officier zal vragen wat we in de koffers zijn. Wees alsjeblieft!»Maar we hebben een grote pot zwarte kaviaar op de markt gekocht – waarom we erover moeten zwijgen? Dit is hoe mijn carrière als kampioen van Pravda begon. De baas vraagt ​​me vaak of ik tijd heb om het werk op tijd te doen. In mijn interesses, antwoord ja, zelfs als ik het project dan iets later overhandigde. De noodzaak om echter te liegen dat het me verwart: ik

wil niet betrapt worden op een leugen.

Maar nu begon ik te veranderen … kijken naar mensen die valse beloften geven en uit droog water kwamen, besloot ik te leren hoe ik mezelf kon beschermen. Ik zeg vaak tegen mezelf: “Als je je eigen belangen niet verdedigt, wie zal het nog meer doen?“Daarom probeer ik flexibel te zijn en leugens gemakkelijker te behandelen. Ik moet toegeven dat, omdat ik mezelf kleine zonden tegen de waarheid begon toe te staan, het voor mij veel gemakkelijker is geworden om te leven!””

Angst om de regel te overtreden

Als we in ‘waarheid -zoekers’ zulke wreedheid van ‘waarheid koste wat het kost’ ontmoeten, dan aan de andere paal – de verlegenheid van degenen die niet kunnen bedriegen. Stem, kijk, blush geven ze uit bij de minste poging om te misleiden. “Ik doe een gedachte dat ik de waarheid moet verbergen”, zegt de 38-jarige Sonya. “Het lijkt mij dat mijn leugen voor anderen duidelijk is, en daarom voel ik me van tevoren schuldig.”.

“Angst om te zeggen dat een leugen te wijten is aan interne conflicten en interne verboden”, legt Margarita Zhamkochyan uit. – Als de ouders overdreven streng waren, eiste dat het kind in alles onberispelijk was, dan, dan een volwassene wordt, zal hij lijden elke keer dat hij gedwongen wordt de regels te overtreden. Maar een leugen is een van deze overtredingen. Hij zal zichzelf ook niet kunnen troosten met het feit dat de omstandigheden zich hebben ontwikkeld, omdat hij zich bewust zal zijn van de leugen als zijn eigen keuze. “.

Zulke mensen kunnen er soms mee instemmen om het welzijn van een ander te misleiden, maar zullen zichzelf nooit toestaan ​​het in hun belangen te gebruiken.

Falsers zijn onvrijwillig

De Franse sociaal psycholoog Claid Bilan, die vertrouwde op het onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, kwam tot de conclusie dat ieder van ons minstens twee keer per dag spreekt … vrouwen – vooral omdat ze de ander niet willen beledigen, maar mannen gebruiken vaak een leugen voor manipulatie.

Onze houding ten opzichte van leugens is niet zo duidelijk als we gewend zijn om na te denken. In de kindertijd wordt ons geleerd dat liegen niet goed is, en tegelijkertijd dwingen ze ons om te doen alsof we blij zijn met een vreemd geschenk van mijn grootmoeder. Een verbod op leugens en training ligt als een zekerheid van sociaal spel is onlosmakelijk verbonden.

Hoe te zijn? Vergeet niet dat naast weerzinwekkende of egoïstische leugens een “nobele” leugen is, die bijna bewijs van liefde dient.

Wat moeten we doen?

Zichzelf in de plaats van een ander plaatsen

Vraag jezelf af: wil de gesprekspartner echt de waarheid horen? Als je in zijn plaats zou zijn, wat in deze situatie beter voor je zou zijn? Wil je horen dat je er erg slecht uitziet? Denk je echt dat het nuttig zal zijn voor je partner om meer te weten te komen over je avonturen? Probeer voordat u spreekt de gevolgen van uw woorden te presenteren, hun impact op degenen die u dierbaar zijn.

Streef niet ernaar onberispelijk te zijn

Vergeet niet dat u een gewoon persoon bent, en niemand heeft absolute waarheid van u nodig. Overschat de betekenis van de waarheid niet: verbieden om tegen jezelf te liegen betekent een extremistische positie innemen die onverenigbaar is met menselijke relaties, die gebaseerd zijn op respect voor een ander. Denk aan de woorden van Albert Camus: “Ik geloof in gerechtigheid, maar eerst zal ik mijn moeder verdedigen en dan gerechtigheid”. Het punt is dat u het moet begrijpen: het behoud van relaties met geliefden is belangrijker dan de wens om het ideaal te evenaren.

Leave a Comment

Your email address will not be published.