celat1b

Waarom geloven mensen in complottheorie?

Chippen, de machinaties van buitenaardse wezens, de inbeslagname van macht door kunstmatig intellect. Alternatieve versies en geruchten ontstaan ​​met betrekking tot een belangrijke sociale of politieke gebeurtenis. Clotons worden geboren. Bij nader onderzoek is niemand weerstaan ​​kritiek, maar veel mensen blijven in hen geloven. Waarom?

De theorieën van samenzweringen zijn oud als de wereld, maar pas recent hebben psychologen ontdekt waarom ze zoveel supporters hebben. In de regel ‘blootstellen’ dergelijke concepten de plannen van geheime gemeenschappen die basisdoelen nastreven.

De moord op president Kennedy, de terroristische aanval in het redactiekantoor van het Franse wekelijkse “Charlie Ebdo” of de pandemie van Covid-19-samenzwering. Zelfs klimaatveranderingen worden verklaard door verraderlijke machinaties – de “Wereldregering” natuurlijk. Wat ervoor zorgt dat mensen geloven in absurde interpretaties van belangrijke gebeurtenissen?

Voor een schone munt

De onderzoekers probeerden erachter te komen waarom een ​​deel van de mensheid samenzweringsversies neemt voor een schone munt, terwijl sommige voor hen winstgevend zijn. Een groep Franse psychologen, geleid door professor Antoni Lannian, identificeerde persoonlijke kenmerken die kenmerkend zijn voor degenen die geloven in de theorie van samenzweringen: beïnvloedbaarheid, achterdocht, levenloos, machiavellisme.

In deze context wordt ongepast beschouwd als de lagere score op de SO -gezamenlijke vriendelijkheidsschaal. Daarop bepalen psychologen hoe betrouwbaar, vriendelijk en in staat tot samenwerking. Machiavellisme als een psychologische categorie kenmerkt degenen die uitsluitend in persoonlijke interesses handelen en klaar zijn om te manipuleren, te misleiden en te gebruiken.

Mensen met aanhoudende samenzweringsovertuigingen overschatten vaak de betekenis van willekeurige toevalligheden. Ze zien intentaliteit waar het niet is, en zijn praktisch niet in staat om analytisch te denken. Niet verwonderlijk, omdat het de moeite waard is om de situatie te analyseren en de feiten te vergelijken hoe de complottheorie voor onze ogen afbrokkelt.

Was er een tweede schutter?

Neem bijvoorbeeld fotograferen in Las Vegas in 2017. Toen schoot de voormalige accountant Stephen Paddok op de kamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel, mensen die naar het concert van country muziek kwamen. Als gevolg van zijn acties stierven 58 mensen, nog eens 546 raakten gewond.

Tienduizenden mensen over de hele wereld geloven dat er twee shooters waren, en de hypothese is gebaseerd op wat ‘bewijs’: een paar wazige video’s met een nauwelijks onderscheidbaar geluid.

Deze video’s hebben naar verluidt bevestigd dat de tweede schutter het vuur opende vanaf de vierde verdieping van het Mandalay Bay Hotel – hoewel er geen gebroken ramen waren en de politie het gebouw kamt. Bovendien zijn samenzweringstheologen stil dat de ramen in Mandalay Bay helemaal niet openen, zoals in de meeste Vegas -hotels.

Als de ramen alles zijn, blijkt dat niemand van de vierde verdieping is geschoten? Waarom had de tweede schutter nodig?? Om iedereen te overtuigen dat de officiële versie een leugen is. Omdat zijn aanwezigheid ‘aangeeft’ dat de autoriteiten van plan zijn een ‘nieuwe wereldorde’ op te leggen. Of zoiets.

Om logisch de aanwezigheid van de tweede schutter te onderbouwen, moet u de adequate perceptie van realiteit en elementair kritisch denken opgeven. Zonder een enkel bewijs vindt samenzwering argumenten uit voor een alternatieve versie om ze uit te geven voor “feiten”. Maar wanneer iemand informatie uit de lucht begint te krijgen, is het gemakkelijk om te raden dat het hier niet naar kritisch denken ruikt.

Samenzweringstheorieën geven een gevoel van uitverkorenheid

Experts ontdekten een verband tussen de behoefte aan uniekheid en geloof in de complottheorie. Het bleek dat hoe hoger deze behoefte aan een persoon, hoe gewillig meer de samenzweringsthesis ondersteunt, waar speciale, zelfs beperkte informatie wordt gepresenteerd.

Bovendien verwijzen samenzwering deze naar geheime kennis en geclassificeerde gegevens, naar verluidt per definitie, ontoegankelijk voor de brede massa. Als de feiten tenslotte bekend zijn, zal alle intriges verdwijnen.

Voorstanders van complottheorieën voelen zich “gekozen”. Ze denken serieus dat ze het best worden geïnformeerd over belangrijke sociale of politieke gebeurtenissen. Vaak zijn dit mensen met een uitgesproken narcistische accentuering van persoonlijkheid. Ze worden gekenmerkt door een acute behoefte om zich niet zoals iedereen te voelen.

Voorstanders van complottheorieën zijn meestal gesloten en ongeschreven

Mensen die niet tot een groep voelen, geloven vaker in de theorie van samenzweringen. Velen van hen worden gekenmerkt door onstabiele zelfvertrouwen en zelfversterking. Psychologen hebben opgemerkt dat aanhangers van samenzwering die zich acuut hun machteloosheid voelen, zich vervreemdend hebben en universele waarden verachten en verachten. Over het algemeen betekent dit een subjectieve afwijzing van sociale normen.

Niet -disobedheid voor openbare principes versterkt het samenzweringsdenken. Waarom?

  1. “Iedereen liegt”. Vervreemding leidt tot het feit dat mensen elke rationele interpretatie van gebeurtenissen afwijzen, omdat ze de wettigheid van de bron van deze informatie ontkennen. Dergelijke persoonlijkheden voelen als verschoppelingen en omwille van betrokkenheid grenzen vaak aan groepen. Word lid van gemarginaliseerde subculturen, waar allerlei alternatieve concepten bloeien.
  2. “Iemand anders is de schuld”. Het gevoel van iemands eigen machteloosheid duwt ook het geloof in de theorie van samenzweringen. Je kunt tenslotte de verantwoordelijkheid voor persoonlijke problemen ontwijken. Daarom lijkt een persoon betekenis, vertrouwen en controle over de onvoorspelbare en gevaarlijke wereld te krijgen.
  3. “De wereld is vol slechte en sterke mensen”. Als een persoon gelooft dat hij machteloos is en de samenleving volledig verstoken is van moraliteit, is het veel gemakkelijker voor hem om te geloven in de meest verraderlijke en wereldwijde ideeën.

Dankzij internet kregen dissidenten de mogelijkheid om zich te verenigen, speculaties te delen en hun mening te verspreiden. Slechts een paar uur na de massale uitvoering in Las

Vegas op Facebook (een extremistische organisatie verboden in Rusland), werd een gemeenschap van samenzwering gevormd, waaraan meer dan 5.000 deelnemers lid werden.

Samenzweringstheorieën worden in het openbaar gehouden, niet op feiten

Het is nutteloos om ruzie te maken met aanhangers van samenzwering, omdat hun overtuigingen irrationeel zijn. Integendeel, ze worden aangedreven door angst en paranoïde neigingen. Geconfronteerd met redelijke tegenrecevoluties, zullen ze beiden afwijzen en van degene die hen heeft uitgesproken. “Nep!” – Ze zullen zeggen in reactie op elk geluid, volwassen en coherent argument.

De theorieën van samenzweringen worden gehouden op degenen die er blindelings in geloven, verspreiden en geen logische rechtvaardigingen accepteren. De theorieën van samenzweringen zijn onverwoestbaar. En terwijl er in de wereld mensen zijn die in hen moeten geloven, zullen ze groeien en bloeien. Internet- en sociale netwerken zoals Facebook (een extremistische organisatie die in Rusland is verbannen) vereenvoudigde gewoon de weg naar degenen die ze nodig hebben.

Zorg voor uw kracht, ruzie met aanhangers van samenzwering, omdat zelfs een heleboel onveranderlijk bewijs hen niet zal overtuigen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.